Kolekcja: Kawa pod przelew
-
Cytryna | Earl Grey | Pomarańcza | Wanilia
Rwanda Cocatu Rwanda | Washed
Cena regularna Od zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfrut | Jabłko | Rodzynki | Orzech laskowy
Etiopia Chire Etiopia | Washed
Cena regularna Od zł 59.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 59.00 -
Marakuja | Mandarynka | Trawa Cytrynowa | Guava
El Salvador El Cocal Salwador | Natural Anaerobic
Cena regularna Od zł 75.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 75.00 -
Czereśnia | Miód gryczany | Białe winogrono | Malina | Migdał
Burundi Gitwe Burundi | Washed
Cena regularna Od zł 75.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 75.00 -
Czerwone jabłko | Suszona żurawina | Kakao - Winogrono
Meksyk El Jaguar Meksyk | washed
Cena regularna Od zł 58.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 58.00 -
Maliny | Truskawki | Migdały | Mleczna czekolada
Kawa Flower Power [Filtr / Drip] Afryka & Ameryka | Natural & Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Meksyk Nahua (omniroast) Meksyk | Honey Process
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
DR Konga Umoja Wetu (omniroast) Demokratyczna Republika Konga | Myta
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Bezkofeinowa Kolumbia Cauca (filtr) Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Coffee Vac+ Kawa Kongo Umoja 250g [FILTR/DRIP]
Cena regularna zł 83.25Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 90.50Cena promocyjna zł 83.25W promocji -
CHEMEX® (6 FILIŻANEK) + Burundi Gitwe 250g [DRIP/FILTR]
Cena regularna zł 247.20Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 309.00Cena promocyjna zł 247.20W promocji -
AEROPRESS® + FLOWER POWER 250g JAVA [FILTR/DRIP]
Cena regularna zł 143.60Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 179.50Cena promocyjna zł 143.60W promocji -
BORÓWKA - DAKTYL - PAPAJA - POMARAŃCZA
Kolumbia Eduardo Rojas Kolumbia | Natural
Cena regularna zł 99.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna zł 99.00 -
HARIO zestaw V60 Craft Coffee Maker + Etiopia Chire 250g
Cena regularna zł 116.10Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 129.00Cena promocyjna zł 116.10W promocji -
Clever Dripper + Salvador El Cocal 250g [DRIP/FILTR]
Cena regularna zł 202.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 225.00Cena promocyjna zł 202.50W promocji -
Czekolada Deserowa | Wiśnia | Czarna porzeczka
Guatemala Nueva Era Guatemala | Natural
Cena regularna Od zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 347 reviewsKawka smakuje rewelacyjnie szybka wysyłka
Będę wracać
RUDE HEALTH (sojowe) [ORGANIC]
dobrze
Guatemala Nueva Era
Cudo. Pyszności. Niebo w gębie.
git
Pyszne
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Było mi bardzo miło, kiedy oprócz zamówienia dostałam próbkę kawy i naklejki 😅
Mocna, aromatyczna, fantastyczna
3-miesięczna Poczta Kawowa
Jest super
Honduras Marcala
Bardzo miękka i delikatna
Gwatemala Todosantarita
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )