Collection: Cascara

CASCARA means peel or husk and comes from a new way of recycling coffee rind and pulp, which remains in huge quantities before the process of washing and drying the beans:
  • delicious and unique fruit flavour;
  • its unique nutritional profile;
  • its upcycled nature and, by upcycling; cascara, the amount of methane entering the atmosphere from rotting coffee fruit is reduced - this chimes with JAVA's longer-term sustainability initiatives project : ReJAVA
  • the potential amount available means farmers have an additional source of income and increases their value in the supply chain at origin.
 
In most countries where CASCARA is produced, it was used to produce a natural fertilizer. It turned out, however, that after using a special method, it is possible to dry the peel, which after brewing gives us an exceptionally fruity, refreshing infusion.
 
JAVA Coffee Roasters is the official country distributor for CASCARA brand.
  • Cascara to wciąż dla wielu osób zupełnie tajemnicza nazwa. A szkoda, bo to naprawdę wspaniały produkt zasługujący na uwagę, mimo, że jeszcze nie tak dawno uznawany był jedynie za odpad produkcyjny. Skąd pochodzi ten produkt? Co ma wspólnego z kawą? Już wyjaśniamy.

  • Czym jest Cascara?

    Cascara to słowo pochodzące z hiszpańskiego, oznaczające dosłownie „skórkę” lub „łupinę”. W tym przypadku odnosi się do łupin i miąższu owoców kawowca, które pozostają po oczyszczeniu ziaren kawy w procesie obróbki. W niektórych rejonach świata przyjmowało się, że jest to jedynie produkt uboczny, który może posłużyć ewentualnie jako naturalny nawóz. Okazuje się tymczasem, że na bazie cascary można uzyskać znakomity napój pełen smaku i wartości prozdrowotnych. Od wieków pije się go w Etiopii czy Jemenie, a teraz zyskuje także na popularności w innych krajach, nawet w Polsce. 

  • Walory smakowe

    Przygotowany napar z wysuszonej skórki kawowca jest trudny do jednoznacznego zidentyfikowania. Niektórzy zastanawiają się czy uznać go za kawę, czy może herbatę. Z uwagi na pochodzenie, zdecydowanie należy uznać, że jest kawą, ponieważ powstaje z owoców kawowca.  Rozważając jednak tę kwestię pod kątem smaku i sposobu przygotowania, można dojść do wniosku, że przygotowany napar przypomina popularne w naszym kraju wywary z suszu owocowego. Z pewnością wyczujesz w nim mnóstwo nut owocowych i przyjemną, delikatną kwasowość. Najbardziej dominujące są zwykle aromaty jabłka, żurawiny czy rodzynek.

  • Jakie ma właściwości?

    Skoro jest to pochodna kawowca, to słusznie można dojść do wniosku, iż napój posiada w sobie kofeinę. Warto jednak nadmienić, że będzie jej oczywiście dużo mniej niż w kawie. Jest to zatem napój delikatnie pobudzający i nie będzie tak stymulujący dla organizmu jak sama kawa. Należy również podkreślić, że spożywanie naparu z cascary niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Po pierwsze jest to produkt bogaty w przeciwutleniacze, które usuwają nadmiar wolnych rodników oddziałujących negatywnie na ludzkie ciało i sprzyjających rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Do tego napar wspiera regenerację błony śluzowej żołądka i jelit oraz wspomaga proces trawienia, poprzez aktywowanie do wzmożonej pracy komórek odpowiadających za wydzielanie soków trawiennych. Ten napój jest zatem aromatyczny i smaczny, a do tego po prostu zdrowy. 

  • Przygotowanie i zastosowanie Cascary

    Napar z Cascary jest dość łatwy w przygotowaniu. Gdy zdecydowałeś się na zakup suszonych owoców, można to zrobić na dwa sposoby, które opisujemy poniżej. Oprócz samego suszu w naszym sklepie oferujemy także gotowy koncentrat wyprodukowany na bazie wiśni kawowca, czyli właśnie cascary. Jego używanie jest banalnie proste i wygodne - za pomocą kranika wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość i dodać go do wody lub ulubionego napoju. Koncentrat świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków i koktajli, a ponadto można nim słodzić herbatę lub wzbogacić jeszcze bardziej smak ulubionej kawy. Możliwości jest naprawdę wiele, a swój ulubiony napój przygotujesz w sposób łatwy i szybki. 

  • Parzenie

    Jeśli chcesz uzyskać rozgrzewający napar z suszonych owoców kawowca, przygotuj je i zalej gorącą wodą, po czym pozostaw na 5-8 minut. Sam proces jest bardzo zbliżony do parzenia herbaty - dokładnie w taki sam sposób wydobywa się z suszu jego walory smakowe. Do przygotowania tego napoju można też z powodzeniem wykorzystać urządzenia takie, jak Aeropress lub French press. Jedną porcję suszu można zaparzać nawet dwukrotnie, choć za drugim razem uzyskasz już oczywiście delikatniejszy i mniej słodki napar. Zależnie od preferencji można do niego dodać imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Możliwe jest także "parzenie" na zimno, pozwalające uzyskać wariant orzeźwiający, doskonały na upalne dni - tak zwane cold brew. W tym przypadku susz wystarczy wrzucić do zakręcanego naczynia, zalać zimną wodą i włożyć do lodówki, najlepiej na przynajmniej 12 godzin.